Το πικρό χαμόγελο του πόνου: πικρή σοκολάτα;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Έχεις νιώσει ποτέ το χρόνο να σταματά σε ένα γεγονός και όλα τα πράγματα να περιστρέφονται γύρω του σαν σε ταινία;

Συνήθως αυτό συμβαίνει σε γεγονότα που μας πικραίνουν και όχι σε μεγάλες χαρές.

Οι χαρές μας είναι ρηχές, οι λύπες βαθιές, υποστηρίζει ο θυμόσοφος λαός μας.

 

Και τι κάνεις τότε; Τι έχει νόημα να κάνεις;

Αρχή της ζωής μου και φιλοσοφία που θέλω να περάσω στα παιδιά μου είναι ότι μέρα χωρίς χαμόγελο είναι μια χαμένη μέρα.

Στη ζωή δεν έρχονται όλα όπως τα θέλουμε, όσο και αν αγωνιζόμαστε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προσπέρασέ το όσο πιο ανώδυνα μπορείς.

Ξέρω ότι δεν είμαι ειδικός στο να σου πω πως να αντιμετωπίσεις μια μεγάλη δυσκολία, ένα πένθος, μια αποτυχία.

Ξέρω όμως, ως άνθρωπος, πώς είναι να νιώθεις την πίκρα να ξεχειλίζει από μέσα σου και να μοιάζει με λάβα που βγαίνει από ηφαίστειο, σε περιβάλλει και καίει τα πάντα. Το ξέρω.

Ξέρω ότι τότε είναι που νιώθεις το πρόσωπό σου βαρύ, ανελαστικό, αδύνατο να κάνει κινήσεις, σαν να είναι το πρόσωπο μιας πορσελάνινης κούκλας.

Είναι τόσο δύσκολο, τότε, να σηκώσεις τα χείλη για να χαμογελάσεις έστω και υποτυπωδώς, σαν να πρέπει να σηκώσουν τα χείλη σου τόνους φορτίου.

Πίστεψέ με, όμως, αυτή η προσπάθεια να χαμογελάσεις θα ενεργοποιήσει μέσα σου άλλους μηχανισμούς που θα λειτουργήσουν ωφέλιμα για σένα.

Στο σώμα μας γίνονται καθημερινά εκατοντάδες χημικές αντιδράσεις, σαν σε εργαστήριο φυσικής.

Όταν χαίρεσαι, απελευθερώνονται ενδορφίνες, ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη και σεροτονίνη, οι ορμόνες της χαράς. Αυτό πυροδοτεί εκ νέου αντιδράσεις μέσα σου και σιγά σιγά, βελτιώνεται η διάθεσή σου εκ των έσω. (Περισσότερα για την ευεργετική δράση του χαμόγελου δες εδώ :  http://www.loveyoursmile.gr/i-psychologia-tou-chamogelou/)

Κάτι που, επίσης σε βοηθάει, απελευθερώνοντας ενδορφίνες μετά την κατανάλωσή της, είναι η σοκολάτα. Δες τη ζωή σαν τη σοκολάτα. Πολλές ποικιλίες, με περισσότερο δημοφιλείς τη σοκολάτα γάλακτος, που είναι αρκετά γλυκιά και τη μαύρη σοκολάτα. Τη μαύρη σοκολάτα δεν την προτιμούν πολλοί , δεν έχει τη γλύκα της γάλακτος, αλλά την καταναλώνουμε πολλές φορές από «ανάγκη», για λόγους υγείας ή σε περιόδους νηστείας. Σκέψου, λοιπόν, ότι στη ζωή υπάρχουν όλες οι γεύσεις: γλυκές αλλά και πικρές στιγμές, περνούν γρήγορα αλλά αφήνουν τη «γεύση » τους.

Σε αυτές , λοιπόν , τις περιπτώσεις, που νιώθεις πολύ βαρύ και πικρό το φορτίο στις πλάτες σου, σφίξε τα δόντια (να τα και αυτά που μπήκαν και εδώ!) και προχώρησε .

Το χαμόγελο είναι ο καλύτερος τρόπος να δείξεις να δόντια σου στη μοίρα

 

 

Άλλωστε, το αύριο είναι μια άλλη μέρα.

Μάργκαρετ Μίτσελ,

Αμερικανίδα συγγραφέας(«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»)

Μοιραστείτε το

Σχετικά με την αρθρογράφο

Αγγελική Αρχοντοπούλου

Σπούδασα Οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εν συνεχεία ακολούθησα το τριετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Περιοδοντολογια και τα Εμφυτεύματα στο αντίστοιχο τμήμα. Μετά την απόκτηση του τίτλου Τεχνικού Ασφαλείας στα LASER από το Πανεπιστήμιο Aachen (Γερμανία) κι έχοντας αποκτήσει τους δύο γιους μου, αποφάσισα να ασχοληθώ με το ¨ανθρώπινο¨ κομμάτι της Οδοντιατρικής. Με την έγκυο που χρειάζεται καθοδήγηση στη στοματική υγιεινή, με τη γυναίκα που έρχεται φοβισμένη στο ιατρείο, με τη μαμά που αγωνιά για το πότε θα βγουν τα πρώτα παιδικά δοντάκια. Με αφορμή, λοιπόν, το ότι η γυναίκα αποτελεί κινητήρια δύναμη και το ότι το χαμόγελό της δίνει ώθηση στους γύρω της, δημιουργήθηκε αυτό το blog. Τις ώρες που δεν εργάζομαι, κυνηγάω τους γιους μου ή μαζεύω τα παιχνίδια τους. Και χαμογελώ.

Αφήστε ένα σχόλιο