Τι έχουν τα έρμα και χαλάνε; (Τερηδόνα)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πρωί στο ιατρείο. Κυρία που παραπονιέται ότι έχουν ελαφρώς “αλλάξει χρώμα” τα δόντια της.

Επιθυμεί να κάνει “καθαρισμό”. Μετά την κλινική εξέταση της εξηγούμε ότι ο καθαρισμός δε φτάνει.

Διάγνωση: ΤΕΡΗΔΟΝΑ.

Τι είναι η τερηδόνα;

‘Οσο και αν φαίνεται περίεργο, η τερηδόνα είναι νόσος που προκαλείται από μικρόβια που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα.

Τα μικρόβια διασπούν τους υδατάνθρακες που υπάρχουν στις τροφές με αποτέλεσμα να παράγονται οξέα.

Τα οξέα προκαλούν, με τη σειρά τους, τη διάβρωση, την καταστροφή των δοντιών.

Αυτό που παρατηρεί κάποιος στο στόμα του είναι η αλλαγή στο χρώμα του δοντιού καθώς και στο σχήμα του .

Σε προχωρημένη τερηδόνα το δόντι έχει εμφανώς χάσει το σχήμα του, με χαρακτηριστική εικόνα κοιλότητας.

Πώς σχηματίζεται; Ποια τα αίτια της τερηδόνας;

Η ύπαρξη των τερηδονογόνων μικροοργανισμών (κοινώς των μικροβίων) είναι το βασικό αίτιο της τερηδόνας αλλά όχι αρκετό .

Η  διατροφή και η αντίσταση του οργανισμού, του ξενιστή, στην καταστρεπτική  δράση των μικροβίων αποτελούν επιπλέον παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν στην εξέλιξη της τερηδόνας.

Διατροφή πλούσια σε ζάχαρη ή σε υδατάνθρακες οδηγεί πολύ συχνά σε καταστροφή των δοντιών. Η διάσπαση της ζάχαρης στο στόμα οδηγεί σε μεταβολή του pH , με αποτέλεσμα την εξέλιξη της τερηδόνας.

Η άμυνα του οργανισμού, όπως σε όλα τα νοσήματα, παίζει σπουδαίο ρόλο. Στην τερηδόνα, η μειωμένη παραγωγή σάλιου κάποιων ανθρώπων (που συμβαίνει συνεπεία ορισμένων νόσων) οδηγεί σε αυξημένη εμφάνιση τερηδονικών βλαβών.

Η κατασκευή των δοντιών συμβάλλει, επίσης, στην εμφάνιση της τερηδόνας. Αυτό που, κοινώς, λέμε , η “πάστα” των δοντιών είναι, όντως, αλήθεια. Υπάρχουν άνθρωποι με δόντια με μεγαλύτερη αντοχή στην καταστρεπτική δράση των μικροβίων λόγω ευνοϊκής μορφολογίας οδοντικών επιφανειών αλλά και  αυξημένης ενασβεστίωσης.

Τερηδόνα από μπιμπερό

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η τερηδόνα που προκαλείται στα βρέφη εξαιτίας της χρήσης μπιμπερό.

Τα νεογιλά δόντια δεν έχουν την ίδια ανθεκτικότητα έναντι των μικροβίων σε σχέση με τα μόνιμα.

Όταν ένα βρέφος αποκοιμιέται με το μπιμπερό στο στόμα ή κρατάει παρατεταμένα το γάλα στο στόμα του για μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή οξέων και άρα την ανάπτυξη τερηδόνας στα δόντια του.

Πώς μπορώ να προλάβω / αποτρέψω την εμφάνιση της τερηδόνας;

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ δηλαδή ΜΕΙΩΝΩ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ.

Χρησιμοποιώ υποκατάστατα ζάχαρης τα οποία δεν προκαλούν τερηδόνα, όπως ξυλιτόλη, στέβια, κλπ, πάντα με μέτρο.

Αποφεύγω την αλόγιστη κατανάλωση υδατανθράκων και ανθρακούχων αναψυκτικών.

Μειώνω την “κρυφή” ζάχαρη ( σε καφέ/ τσάι/τροφές)

  • ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ -ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΦΘΟΡΙΩΣΗ

Πλύσιμο δοντιών δύο φορές ημερησίως με παράλληλη χρήση οδοντικού νήματος ή άλλων μέσων μεσοδοντιου καθαρισμού καθώς και χρήση στοματικού διαλύματος με φθόριο. Στα μωρά καθαρίζουμε τα δόντια με μια γάζα ήδη από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού Πότε θα βγάλει δόντια το μωρό μου;

Ενημερώνω τα παιδιά  μου  για την τερηδόνα, τι είναι και πώς μπορεί να επηρεάσει τα δόντια τους. Πολλά παραμύθια, ένα από τα καλύτερα Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας, Ευγένιος Τριβιζάς

Ενημερώνω τα παιδιά και τους ανθρώπους που ανήκουν σε υψηλές ομάδες τερηδονικού κινδύνου για τη σημασία της φθορίωσης, της διαδικασίας που ενισχύει την “άμυνα” της αδαμαντίνης των δοντιών έναντι των μικροβίων. Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ ΦΘΟΡΙΩΣΗ. Είναι ασφαλής για το παιδί μου;

Προλαμβάνω. Ενημερώνομαι. Ενημερώνω.

Για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Για να μην κλαίω και αναρωτιέμαι

” Τι έχουν τα έρμα και χαλάνε;;;;”

 

Share.

About Author

Αγγελική Αρχοντοπούλου

Σπούδασα Οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εν συνεχεία ακολούθησα το τριετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Περιοδοντολογια και τα Εμφυτεύματα στο αντίστοιχο τμήμα. Μετά την απόκτηση του τίτλου Τεχνικού Ασφαλείας στα LASER από το Πανεπιστήμιο Aachen (Γερμανία) κι έχοντας αποκτήσει τους δύο γιους μου, αποφάσισα να ασχοληθώ με το ¨ανθρώπινο¨ κομμάτι της Οδοντιατρικής. Με την έγκυο που χρειάζεται καθοδήγηση στη στοματική υγιεινή, με τη γυναίκα που έρχεται φοβισμένη στο ιατρείο, με τη μαμά που αγωνιά για το πότε θα βγουν τα πρώτα παιδικά δοντάκια. Με αφορμή, λοιπόν, το ότι η γυναίκα αποτελεί κινητήρια δύναμη και το ότι το χαμόγελό της δίνει ώθηση στους γύρω της, δημιουργήθηκε αυτό το blog. Τις ώρες που δεν εργάζομαι, κυνηγάω τους γιους μου ή μαζεύω τα παιχνίδια τους. Και χαμογελώ.

Leave A Reply