Είμαι η Αγγελική. Είμαι οδοντίατρος. Και, όμως, ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ να βγάλει δόντια το μωρό μου!!!
(Ή τουλάχιστον, να έβγαζε λίγο αργότερα…)
Ο λόγος; Είχα συνηθίσει το μικρό μου, υπέροχο, μωρό με το τρυφερό άνευ δοντιών χαμόγελο. Με ξένιζε η ιδέα ενός άλλου χαμόγελου, αυτού του “άχαρου”, με τα μισά δόντια να φαίνονται στο στόμα και τα υπόλοιπα να μην έχουν ακόμα ανατείλει.
Μέχρι που εμφανίστηκε το πρώτο του δοντάκι, ανήμερα της γιορτής του! Ένα λευκό διαμαντάκι που αχνοφαινόταν στα ούλα! Μόλις είχε σκάσει μύτη, ίσα που φαινόταν στα ούλα, αλλά αρκετό για να με κάνει να λιώσω από αγάπη και να αλλάξω γνώμη για τυχόν “άχαρες φάσεις της ζωής”! Και, επιπλέον, με ηρέμησε γιατί είχε αργήσει να συμβεί σε σχέση με το “μέσο όρο”…
Μεγάλες κουβέντες: μέσος όρος. Και, τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να ανησυχήσεις εάν το δικό σου παιδί δεν ανήκει στο μέσο όρο όσον αφορά στο διάγραμμα ανατολής των νεογιλών ή μόνιμων δοντιών ή στις κλίμακες ανάπτυξης ή αργότερα όσον αφορά στην επίδοσή του στο σχολείο;
Ως οδοντίατρος, στο κομμάτι που μου αναλογεί, θα σου ΦΩΝΑΖΑ ΟΧΙ!!!
Ο μέσος όρος υπάρχει για να μας δίνει μια εικόνα, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι αν κάποιος ξεφύγει από αυτόν ήρθε η συντέλεια του κόσμου !
Ως μητέρα, θα σου έλεγα ότι παλαιότερα ανησυχούσα, τώρα, όμως, όσο περνάνε τα χρόνια και ωριμάζω και ως άνθρωπος αλλά και ως μαμά παύω να δίνω σημασία. Όταν κάτι κινείται εντός φυσιολογικών πλαισίων τότε όλα πάνε καλά. Δεν είμαστε όλοι σούπερ γρήγοροι στην ανάπτυξη, στην ομιλία, στο χρόνο που βγαίνουν τα νεογιλά δόντια. Και δε χρειάζεται να είμαστε τόσο γρήγοροι, ειδικά όσον αφορά στα δόντια.
Συνήθως τα νεογιλά δόντια αρχίζουν και εμφανίζονται σε ηλικία 6 μηνών. Ναι, υπάρχουν και παιδάκια που έχουν δοντάκια και νωρίτερα, ακόμα και από τη γέννησή τους, αλλά, είπαμε, παντού υπάρχουν εξαιρέσεις. Επίσης, υπάρχουν και παιδάκια που αργούν να βγάλουν τα πρώτα τους δόντια, ακόμα και ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ 12 ΜΗΝΕΣ. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, οι πιθανότητες να μη βγάλουν δόντια είναι απειροελάχιστες!!!
Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι τα πρώτα δοντάκια που περιμένεις να δεις είναι οι κεντρικοί τομείς της κάτω γνάθου και μετά της άνω γνάθου. Το μωρό σου μπορεί να έχει περισσότερη γκρίνια και να βάζει τα δάχτυλά του (ή ό,τι βρίσκει) συχνότερα στο στόμα. Επίσης, μπορεί να έχει μειωμένη όρεξη ή διάρροια (επιτείνεται από την αυξημένη παραγωγή σάλιου).
Το θέμα του πυρετού είναι αμφιλεγόμενο. Ως οδοντίατρος θα σου πω ό,τι και ο παιδίατρος: η ανατολή των δοντιών ΔΕ συνοδεύεται από πυρετό. Ως μητέρα θα σου πω ότι στα πρώτα δόντια του πρώτου μου γιου υπήρχε ήπια πυρετική κίνηση (τυχαίο;). Σε όλα τα υπόλοιπα αλλά και στου δεύτερού μου γιου δεν υπήρξε άνοδος της θερμοκρασίας, ΜΟΝΟ της γκρίνιας…

ΤΟΜΕΙΣ (ΚΟΠΤΗΡΕΣ): ορόσημο
Μετά την ανατολή των άνω κεντρικών τομέων κάπου στον 6ο μήνα, σειρά έχουν οι πλάγιοι τομείς της κάτω γνάθου. Έτσι, ολοκληρώνεται η τετράδα των κάτω τομέων σε ηλικία περίπου 7 μηνών, ενώ η τετράδα των άνω τομέων ολοκληρώνεται στους 9 μήνες.
Ακολουθούν οι γομφίοι της κάτω γνάθου και οι αντίστοιχοι της άνω γνάθου έως το 14ο μήνα.
Οι κυνόδοντες της κάτω γνάθου και μετά της άνω γνάθου είναι δόντια που προκαλούν αρκετή γκρίνια (20 μηνών).
Τελευταίοι οι δεύτεροι γομφίοι της κάτω γνάθου και έπειτα της άνω γνάθου σε ηλικία περίπου 2,5 ετών.
ΣΥΝΟΛΟ ΔΟΝΤΙΩΝ : 20. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Σου θυμίζω ότι ακόμα και η σειρά ανατολής των δοντιών μπορεί να μην ισχύει για το δικό ΣΟΥ παιδί, αυτό ΔΕ σημαίνει απαραίτητα κάτι!
Χρήσιμες συμβουλές
Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού στο στόμα ξεκινά και η διαδικασία στοματικής υγιεινής. Αρχικά με μια γάζα και εν συνεχεία με μια κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού οδοντόβουρτσα. Η οδοντόκρεμα δεν είναι απαραίτητη σε αυτό το στάδιο (αν και κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλές οδοντόκρεμες με γεύσεις φρούτων και μειωμένη συγκέντρωση φθορίου).
Καλό είναι το παιδάκι να εξοικειώνεται με το χώρο του οδοντιατρείου από νωρίς. Οι παιδοδοντίατροι ορίζουν το πρώτο έτος ως την ηλικία έναρξης των επισκέψεων στο ιατρείο, αρχικά για έλεγχο αλλά και για ενημέρωση των γονιών σχετικά με τη σημασία της σωστής διατροφής καθώς και τη διαδικασία στοματικής υγιεινής των ευαίσθητων νεογιλών δοντιών.
Το ταξίδι των νεογιλών δοντιών ξεκινά από την 6η εμβρυική εβδομάδα και ολοκληρώνεται με την απόπτωσή τους που αρχίζει στην ηλικία των 6 ετών και ολοκληρώνεται περίπου στην εφηβεία. Απόλαυσέ το, όπως και όλες τις στιγμές του παιδιού σου! Με γκρίνια ή χωρίς, είναι μοναδικές!