” Ξύπνησα σήμερα το πρωί και κουνιόταν το δόντι μου. Έτσι, ξαφνικά… Ο οδοντίατρος; Έχω να πάω χρόνιαααα…”
“Περιοδοντίτιδα; Τι είναι αυτό; Δε μου το έχει πει κανείς, πώς να το ξέρω;”
” Αυτά τα δόντια που μου λείπουν έπεσαν μόνα τους μια μέρα, χωρίς να με πονέσουν. Αφού δε με πονούσαν, γιατί να πάω σε γιατρό;;; Τι παραπάνω θα έκανε ο έλεγχος;”
” Πού πήγαν τα δόντια μου;;; Κοίταξα στον καθρέφτη και έλειπαν…”
Και έτσι, μια ωραία πρωία, η κυρία Μαριγούλα (τα ονόματα είναι τυχαία και οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι συμπτωματική) γύρισε πίσω στην ηλικία των 6, δηλαδή έγινε πάλι μια μικρή φαφούτα…
Τι είναι η περιοδοντίτιδα;
Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει τους στηρικτικούς ιστούς των δοντιών, δηλαδή τα ούλα και κατά συνέπεια και το οστό των γνάθων.
Βασικό ρόλο στην πρόκληση της περιοδοντίτιδας παίζουν τα μικρόβια, κυρίως τα είδη του στρεπτόκοκκου, αλλά και η άμυνα του οργανισμού. Όταν δεν εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση σωστή στοματική υγιεινή τότε ο αριθμός των μικροβίων αυξάνεται. Παράλληλα, όταν για διάφορους λόγους επηρεαστεί η άμυνα του οργανισμού (πχ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, stress) τα μικρόβια γίνονται περισσότερο επιθετικά.( Περισσότερα για το κάπνισμα και τα δόντια δες εδώ: Θέλω το λευκότερο χαμόγελο: Λεύκανση)
Ο οργανισμός, προσπαθώντας να προστατευθεί, προκαλεί από μόνος του οστεολυσία, δηλαδή απώλεια του οστού. Η μείωση καθ ύψος του οστού οδηγεί σε κινητικότητα των δοντιών και αν η περιοδοντίτιδα παραμείνει αδιάγνωστη και κατά συνέπεια αθεράπευτη) τότε τα δόντια πέφτουν.
Γιατί σχεδόν όλοι,πια, την ξέρουν;
Γιατί, πλέον ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων πάσχει από περιοδοντικά νοσήματα. Υπολογίζεται ότι το 50 τοις εκατό του πληθυσμού πάσχει από ουλίτιδα και το 30 τοις εκατό από περιοδοντίτιδα, ενώ σε άτομα άνω των 60 ετών ανέρχεται σε 60 τοις εκατό ο επιπολασμός της περιοδοντικής νόσου.
Επειδή τα νούμερα , φαντάζομαι, σε ζάλισαν, επικεντρώσου στα βασικά:
Τι είναι η ουλίτιδα;
Η ουλίτιδα αποτελεί το αρχικό, πρώτο στάδιο, πριν την περιοδοντίτιδα.
Αρχικά δεν προκαλεί πόνο, στα αρχικά της στάδια διαπιστώνεις αιμορραγία κατά το βούρτσισμα. Στη συνέχεια μπορεί να διαπιστώσεις αλλαγή στο χρώμα των ούλων (γίνονται κόκκινα) και ενδεχομένως να υπάρχει οίδημα και ευαισθησία. Στην ουλίτιδα δεν έχει χαθεί ακόμα φατνιακό οστό, οπότε, εάν απευθυνθείτε άμεσα στον οδοντίατρό σας μπορεί να επαναφέρει τα ούλα στη φυσιολογική αρχική τους κατάσταση.
Στην περιοδοντίτιδα τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα.
Το φατνιακό οστό έχει αρχίσει και χάνεται σε ύψος. Αυτό φαίνεται στο στόμα από τα ούλα που αλλάζουν θέση, δηλαδή έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν (όσον αφορά στην άνω γνάθο) ή κατεβαίνουν (όσον αφορά στη κάτω γνάθο αντίστοιχα). Βλέπεις τα δόντια σου πιο μεγάλα.
Παράλληλα, νιώθεις ότι ξαφνικά σφηνώνουν τροφές ανάμεσα στα δόντια, σε σημεία που παλαιότερα δε σφήνωναν.
Ξεκινά κακοσμία στο στόμα. Κακοσμία όλες τις ώρες, ανεξαρτήτως κατανάλωσης τροφής.
Επίσης, διαπιστώνεις αλλαγή στη θέση των δοντιών: αραιώνουν, αποκλίνουν προς τα έξω συνήθως, στρίβουν, εφιππεύουν το ένα πάνω στο άλλο.
Και, το χειρότερο, διαπιστώνεις κινητικότητα σε κάποια δόντια. Αυτή είναι και η συχνότερη αιτία προσέλευσης στον οδοντίατρο/περιοδοντολόγο. Από όλα τα συμπτώματα, η κινητικότητα των δοντιών είναι αυτό που σοκάρει τον πάσχοντα και τον αναγκάζει να έρθει στον οδοντίατρο.
Κάπνισμα και περιοδοντική νόσος
Ο καπνιστής αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία ασθενούς καθώς το κάπνισμα κρύβει πολλά από τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας, επομένως είναι περισσότερο επιτακτική η ανάγκη για συχνότερο έλεγχο από τον οδοντίατρο.
Η κοτινίνη, παράγωγο της νικοτίνης, μειώνει την αιμάτωση του στόματος, οπότε ο καπνιστής δε διαπιστώνει εύκολα αιμορραγία ή ερυθρότητα στα ούλα του. Επιπλέον, μειώνει την άμυνα του στόματος, επομένως έχουμε ταχύτερη εξέλιξη της περιοδοντίτιδας.
Διάγνωση-Θεραπεία
Στην κλινική εξέταση ο οδοντίατρος/ περιοδοντολόγος θα διαπιστώσει την ύπαρξη θυλάκων στα δόντια, δηλαδή την ύπαρξη κάποιων περιοχών ανάμεσα στο δόντι και στη ρίζα των δοντιών όπου κατακρατούνται μικρόβια. Επίσης, από την ακτινογραφική εικόνα διαπιστώνεται η απώλεια σε ύψος του φατνιακού οστού.
Τα προχωρημένα στάδια της περιοδοντίτιδας απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση από περιοδοντολόγο. (Περισσότερες λεπτομέρειες για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας σε επόμενο post).
Ένα είναι βέβαιο: για να μην καταλήξεις σαν την καημένη κυρία Μαριγούλα (δεν είναι ούτε όμορφο, ούτε λειτουργικό να μην έχεις δόντια) φρόντισε τα δόντια σου!
Το πιο βασικό το κάνεις μόνη σου στο σπίτι: Όπως αφιερώνεις χρόνο στο ντεμακιγιάζ ή για την εφαρμογή της κρέμας σου, έτσι αφιέρωσε δέκα λεπτά το βράδυ στη σωστή στοματική υγιεινή: Στο βούρτσισμα και στη χρήση νήματος ή μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού.
Με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρήσεις περισσότερο τα δόντια που ο καλός Θεός σου έδωσε απλόχερα και δωρεάν!