Η ανατροφή των παιδιών απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους γονείς.
Άραγε υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για το πώς να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά;
Η αλήθεια είναι πως μαγική συνταγή δεν υπάρχει, αλλά υπάρχουν «υλικά» που μπορούν να βοηθήσουν στο «μαγείρεμα» μιας χαρούμενης παιδικής ηλικίας. Ο συνδυασμός αυτών των υλικών σε αναλογίες «με το μάτι», δηλαδή παρατηρώντας τις ανάγκες του παιδιού μας, μπορούν να οδηγήσουν σε μια συνταγή κατάλληλη και ειδικά προσαρμοσμένη στο δικό μας παιδί. Ο συνδυασμός των υλικών διαφέρει από παιδί σε παιδί, όπως άλλωστε και το ένα παιδί από το άλλο.
Υλικά
-
Αγάπη
Η αγάπη μπορεί να θεωρείται αυτονόητη, αλλά πολλές φορές ξεχνάμε να την δείξουμε. Τα παιδιά έχουν διαρκή ανάγκη από επιβεβαίωση της αγάπης των γονιών. Χρειάζονται μπόλικη.
ΠΡΟΣΟΧΗ: H υπερβολική αγάπη μπορεί να κάνει το μίγμα να πήξει. Θέλουμε να ρέει. Θέλουμε παιδιά γεμάτα από αγάπη, αλλά και ελεύθερα να κινηθούν.
-
«Ακούω» το παιδί μου
Για να φτιάξουμε ένα φαγητό δεν αρκεί μόνο η γεύση. Σημαντική είναι και η μυρωδιά και το να φαίνεται δελεαστικό. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να τα ακούμε, όχι μόνο με τα αυτιά μας, παθητικά, αλλά με όλο μας το είναι, με όλες μας τις αισθήσεις. Ενεργητική ακρόαση σημαίνει, ακούω, αισθάνομαι τι μου λες με την ψυχή μου, μπαίνω στη θέση σου και κατανοώ αυτό που λες και τον λόγο που το λες.
-
Σέβομαι, κατανοώ και αποδέχομαι
Ο καθένας μας έχει διαφορετικά γούστα για το πώς θέλει το φαγητό του. Κάποιος μπορεί να το θέλει με περισσότερο αλάτι, πιο πικάντικο, να προτιμάει τις απλές γεύσεις. Όλα είναι σχετικά, δεν είναι απαραίτητο να επιβάλλουμε τα δικά μας θέλω στη συνταγή του καθενός. Ακούω τα ΘΕΛΩ του παιδιού και όχι τα ΠΡΕΠΕΙ τα δικά μου. Τα παιδιά έχουν άποψη από πολύ μικρά και μας την εκφράζουν. Ας ανοίξουμε τα χέρια μας και την ψυχή μας και ας αγκαλιάσουμε την διαφορετικότητά τους.
-
Εξηγώ με ηρεμία/αποφεύγω την κριτική
Κάποια υλικά μπορεί να μας χαλάσουν τη συνταγή. Αυτό, ανάλογα την ηλικία του παιδιού, μπορεί να μην το γνωρίζουν. Με ηρεμία προσπαθούμε να το εξηγήσουμε στα παιδιά και να τους το δείξουμε ώστε να έχουν επίγνωση. Με κριτική το αποτέλεσμα θα είναι να αντιδράσουν και όντως να βάλουν περισσότερο αλάτι και να καταλήξει το φαγητό λύσσα.
-
Παίζω
Οι καλύτερες συνταγές είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού με τις γεύσεις. Αυτό απαιτεί χρόνο, προσοχή και μεράκι. Δεν θέλουμε ούτε να είναι άβραστο το φαγητό, αλλά ούτε και να αρπάξει. Ο χρόνος μπορεί να μην είναι άπλετος αλλά μπορεί τουλάχιστον να είναι ποιοτικός. Τα παιδιά αναζητούν την ενασχόλησή μας μαζί τους. Όταν αποφασίσουμε να το κάνουμε, ας δώσουμε όλη μας την προσοχή σε εκείνα, να νιώσουν ότι είμαστε μόνο «εκεί» μαζί τους.
-
Κανόνες
Η τέχνη του μαγειρέματος δεν θέλει μόνο φαντασία, αλλά και κανόνες. Οι κανόνες αποτελούν τη βάση, το στήριγμα και την ασφάλεια. Οι κανόνες τίθενται στα παιδιά για να έχουν έναν μπούσουλα. Οι κανόνες, όμως, είναι σημαντικό να είναι ευέλικτοι και διαπραγματεύσιμοι. Είναι το όριο μεταξύ σταθερών κανόνων και η αποδοχή της φαντασίας στο μαγείρεμα.
-
Ενθάρρυνση/Ενίσχυση/Αποδοχή του λάθους
Κανείς δεν ξεκίνησε να μαγειρεύει και δεν τα έκανε κάποια στιγμή μαντάρα. Χωρίς ενθάρρυνση και ενίσχυση το φαγητό θα είναι συνεχώς ανάλατο και μπορεί να μην ξαναμαγειρέψουμε κιόλας. Ας πούμε ένα ΜΠΡΑΒΟ για την προσπάθεια και ότι η επόμενη φορά θα είναι καλύτερη. Η διαδικασία της μάθησης έρχεται μετά από το λάθος. Και τι έγινε αν ξέχασες το αλάτι; Και τι έγινε που ξέχασες τους τόνους στην ορθογραφία; Kάτι το οποίο διορθώνεται μπορεί να γίνει ένα όμορφο μάθημα για βελτίωση και όχι για απογοήτευση και ματαίωση.
-
Επικοινωνία
Για να δέσει η συνταγή είναι σημαντικό όλες οι γεύσεις να ενωθούν μεταξύ τους και να μοιραστούν τα συστατικά του κάθε υλικού. Το ίδιο συμβαίνει και μέσα στην οικογένεια που υπάρχει επικοινωνία. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον ώστε να υπάρχει ισορροπία, αρμονία και χαρά.
Η χρήση των παραπάνω υλικών στη σωστή δοσολογία και με την κατάλληλη εκτέλεση μετατρέπει το «σπίτι» για όλους και κυρίως για τα παιδιά το πιο gourmet εστιατόριο στο οποίο απολαμβάνουν να περνούν τον χρόνο τους.
Καλή επιτυχία!