Οι διακοπές, δυστυχώς, τελείωσαν και σιγά σιγά οδεύουμε προς την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μία από τις βασικές προτεραιότητες κάθε γονέα είναι ο οδοντιατρικός έλεγχος του παιδιού του κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιείται η καθιερωμένη φθορίωση.
Τι είναι η φθορίωση και από πότε πρέπει να γίνεται ;
Η φθορίωση είναι η διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος ή ο παιδοδοντίατρος εφαρμόζει φθόριο άμεσα πάνω στα παιδικά δόντια.
Υπάρχουν δύο τρόποι φθορίωσης. Ο πρώτος βασίζεται στην εφαρμογή του υλικού ( που έχει ευχάριστη γεύση φρούτων) πάνω σε ειδικά, μαλακά δισκάρια. Αυτά τοποθετούνται στο στόμα και παραμένουν για λίγα λεπτά. Η δεύτερη μέθοδος πραγματοποιείται με τη χρήση πινέλου (γιατί, οι οδοντίατροι είμαστε και καλλιτέχνες, βεβαίως βεβαίως) πάνω στα δόντια. Η επιλογή της κάθε μεθόδου γίνεται από τον οδοντίατρο ανάλογα με την περίπτωση αλλά και με βάση την ηλικία του παιδιού.
Η ηλικία έναρξης της φθορίωσης είναι περίπου τα 3 με 4 χρόνια. Πραγματοποιείται συνήθως δύο φορές το χρόνο έως την εφηβεία (και πάλι η συχνότητα εξατομικεύεται).
Γιατί είναι απαραίτητη; Τι προσφέρει στο παιδί μου;
Το φθόριο είναι ένα στοιχείο που βρίσκεται στη φύση, στο νερό, σε τρόφιμα και σε οδοντόκρεμες. Ανάλογα με την ηλικία κάθε παιδιού αλλάζει και η συγκέντρωση του χορηγούμενου φθορίου, για αυτό το λόγο καλό είναι τα παιδιά να χρησιμοποιούν παιδικές οδοντόκρεμες ανάλογα με την ηλικία τους και πάντα υπό την επίβλεψη κάποιου ενήλικα!
Το φθόριο δυναμώνει τα παιδικά δόντια, προστατεύοντάς τα από την τερηδόνα. Είναι κάτι αντίστοιχο με¨ το ασβέστιο για τα οστά¨. Το φθόριο λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι στα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια του στόματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο αριθμό μικροβίων στο στόμα, άρα λιγότερα οδοντικά προβλήματα και μικρότερη ανάγκη για επίσκεψη σε οδοντίατρο γιατί, ας μην ξεχνάμε, δεν είμαστε και οι αγαπημένοι σας (Γιατί τρέμωωω στην ιδέα της επίσκεψης στον οδοντίατρο; ).
Τι πρέπει να ξέρουμε για τη φθορίωση:
- Είναι κάτι ανώδυνο.
- Είναι απολύτως ασφαλές (όταν χρησιμοποιείται από τον οδοντίατρο ή τον παιδοδοντίατρο). Δημιουργεί προβλήματα υγείας (δηλητηρίαση/ κηλίδες στα δόντια ) μόνο σε υπερδοσολογία, για αυτό και δε χορηγούμε εμείς ως γονείς ταμπλέτες φθορίου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου ή του παιδοδοντιάτρου.
- Είναι το καλύτερο που μπορεί ένας γονέας να παράσχει στο παιδί του όσον αφορά στην πρόληψη της τερηδόνας.
- Πολλές φορές φθορίωση πραγματοποιείται και σε ενήλικες σε περιπτώσεις αρχόμενης τερηδόνας ή αυχενικών ευαισθησιών.
Εν κατακλείδι, το “παρεξηγημένο” φθόριο είναι ευεργετικό σε σωστή δόση και με κατάλληλη χορήγηση. Μη διστάσετε να προγραμματίσετε τακτικό έλεγχο μαζί με φθορίωση στα παιδιά σας.
Και, φυσικά, ακολουθώντας σωστές διατροφικές συνήθειες και καθημερινό πλύσιμο δοντιών εξασφαλίζετε τα όμορφα χαμόγελα του μέλλοντος!