Φρονιμήτες.
Μία λέξη, πολλές (και οι περισσότερες πικρές) ιστορίες.
Αναρωτιέσαι μήπως ήρθε η ώρα να φρονιμέψεις;
Λίγα λόγια για τους φρονιμήτες – μελλοντικούς μακαρίτες.
Οι φρονιμήτες, ή αλλιώς σωφρονιστήρες ή τρίτοι γομφίοι, είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στη στοματική κοιλότητα, συνήθως στην ηλικία των 18-25 ετών.
Στα πιο “εξελιγμένα¨ μοντέλα (σσ. νεότερες γενιές) μπορεί να μην υπάρχουν καν ως σπέρματα δοντιών (άρα γλιτώνουν και τη διαδικασία της εξαγωγής).
Στους περισσότερους, όμως, είναι τα δόντια που, λόγω μειωμένου χώρου στη γνάθο, η φορά τους δεν είναι ευνοϊκή όσον αφορά στα παρακείμενα δόντια (τραπεζίτες) και ως εκ τούτου συστήνεται η εξαγωγή τους.

Οι ιστορίες – προσωπικές εμπειρίες φίλων γνωστών και συγγενών ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ. Θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με ταινίες τρόμου, καθώς οι περιγραφές των ” θυμάτων” κατά τη διάρκεια της εξαγωγής αλλά και μετεγχειρητικά διακατέχονται από τόνους αίματος, ηχητικών εφέ τύπου κρατς κρουτς στη γνάθο και έντονου οιδήματος τύπου ” πρήστηκα μέχρι το μάτι¨κλπ κλπ. Όλοι έχουμε υπάρξει μάρτυρες τέτοιων γλαφυρότατων περιγραφών, μην το αρνείστε.
Η αλήθεια βρίσκεται, όπως πάντα, κάπου στη μέση.
Υπάρχουν περιστατικά τρίτων γομφίων στα οποία η εξαγωγή είναι όντως δύσκολή διαδικασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάγονται, συνήθως, οι έγκλειστοι σωφρονιστήρες, δηλαδή αυτοί που δεν έχουν ανατείλει στο στόμα και δεν έχουν πρόθεση να ανατείλουν.
Η διαδικασία της εξαγωγής αυτών των δοντιών είναι χειρουργική και προτιμότερο είναι να γίνεται από εξειδικευμένο οδοντίατρο στη Στοματική Χειρουργική. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, δε διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα.
Ημιέγκλειστοι φρονιμήτες
Η περίπτωση των ημιέγκλειστων τρίτων γομφίων είναι αυτή που προκαλεί πόνο στον ασθενή και τον οδηγεί στον οδοντίατρο.
Η θέση των δοντιών αυτών επιτρέπει αφ΄ενός στα δόντια να τερηδονίζονται (να “χαλάνε” εξαιτίας της δυσκολίας αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής ) αφέτέρου στα μικρόβια να εισχωρούν κάτω από το ούλο με αποτέλεσμα τα ούλα στην περιοχή να διογκώνονται, να φλεγμαίνουν (περιστεφανίτιδα) και ο ασθενής να νιώθει πρήξιμο και πόνο.
Όταν τα περιστατικά της περιστεφανίτιδας είναι αρκετά σε ετήσια βάση, τότε, μετά από την κλινική και ακτινογραφική εξέταση από τον οδοντίατρο, αποφασίζεται η εξαγωγή των σωφρονιστήρων.

Μετά την εξαγωγή…
Αφού έχετε επιβιώσει από την άχαρη διαδικασία της εξαγωγής, η συνέχεια είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντική.
Η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών είναι το κλειδί για μια σχετικά ανώδυνη επούλωση.
ΔΕΝ ΦΤΥΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ. (Εννοείται ότι δε φτύνουμε τον οδοντίατρο ή όποιον άλλο δούμε στο δρόμο!). Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε ότι τα ράμματα που έγιναν θα παραμείνουν στη θέση τους και δε θα υπάρξει μετεγχειρητική αιμορραγία. Φτύστε όποιον θέλετε μετά από λίγες μέρες.
ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ για λίγα 24ωρα. Όλοι εσείς που ζείτε στα γυμναστήρια και χαίρεστε όταν σηκώνετε βάρη και τρέχετε συνεχώς…ήρθε η ώρα να σταματήσετε και να γίνετε όπως οι υπόλοιποι αγύμναστοι όπως εγώ. Αφήστε τον οργανισμό να ηρεμήσει για να επουλωθεί η πληγή και μετά, τραβάτε ξανά προς τη δόξα…
ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΖΕΣΤΑ ή ΣΚΛΗΡΑ ΦΑΓΗΤΑ προκειμένου να αποφύγουμε πρόκληση αιμορραγίας ή τραυματισμού της περιοχής που πραγματοποιήθηκε η εξαγωγή.
ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ αν θέλουμε να επουλωθεί γρήγορα και ανώδυνα το τραύμα.
Ακολουθούμε τις οδηγίες που μας έδωσε ο οδοντίατρός μας όσον αφορά στη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή αντιβίωσης. Σε περίπτωση ανάγκης απευθυνόμαστε σε εκείνον εξαρχής και όχι στη θεία, στη γειτόνισσα ή στη φίλη μας τη Μαρίκα που έκανε και εκείνη εξαγωγή πρόσφατα.
Μετά από όλα αυτά, υπενθυμίζοντας σε αυτούς που δε με ξέρουν ότι έχω υπάρξει και εγώ ασθενής με 4 έγκλειστους φρονιμήτες, σας απευθύνω συναδελφικούς χαιρετισμούς και σας εύχομαι καλά ξεμπερδέματα!