Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για τη γυναίκα. Η έγκυος υφίσταται έντονες αλλαγές, ορμονικές και μη.
Τα ούλα (το περιοδόντιο) αποτελούν κομμάτι του σώματος που υφίστανται τις συνέπειες των αλλαγών των ορμονών.
Σε αυτή τη φάση, λόγω της απότομης μεταβολής των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, τα ούλα γίνονται περισσότερο αγγειοβριθή, περισσότερο ευαίσθητα. Αρκετές γυναίκες παραπονιούνται ότι δυσκολεύονται ακόμα και να βουρτσίσουν τα δόντια τους. Παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται αιμορραγία στα ούλα, η λεγόμενη ουλίτιδα της εγκυμοσύνης.
Σε ένα μικρότερο ποσοστό, κάποιες γυναίκες εμφανίζουν μια διόγκωση των ούλων στην πρόσθια περιοχή, συνήθως στην άνω γνάθο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται επουλίδα της εγκυμοσύνης και θορυβεί ιδιαίτερα την έγκυο καθώς την ενοχλεί αισθητικά αλλά τη δυσκολεύει και στη μάσηση. Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 2ου και 8ου μήνα και εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση που η επουλίδα ενοχλεί αρκετά τότε μπορεί να αφαιρεθεί με LASER, αναίμακτα και, προπαντώς, ανώδυνα.
Σε άλλες γυναίκες πάλι (γιατί, δεν είμαστε όλες ίδιες, όπως και οι εγκυμοσύνες στην ίδια γυναίκα μπορεί να μη μοιάζουν) εμφανίζεται έντονο αντανακλαστικό εμέτου, όχι μόνο σε μυρωδιές ή στη θέα κάποιων τροφών αλλά και στο βούρτσισμα των δοντιών. Το γεγονός αυτό συν κάποιες πιθανές ναυτίες του πρώτου τριμήνου πολλές φορές οδηγούν σε διαβρώσεις των δοντιών, δηλαδή σε αλλοιώσεις της εξωτερικής επιφάνειας των δοντιών, της αδαμαντίνης.
Υπάρχει, επίσης, το ποσοστό εκείνων των γυναικών που είτε έχουν αμελήσει τη στοματική υγιεινή είτε λόγω προδιάθεσης (“κακής πάστας δοντιών”) εμφανίζουν τα χειρότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι συνηθισμένο να έρχονται έγκυες με αποστήματα, τερηδονισμένα και σπασμένα δόντια σε φάσεις της εγκυμοσύνης όπου είναι σχεδόν απαγορευτική η οδοντιατρική θεραπεία (πχ στο πρώτο τρίμηνο).
Εάν η έγκυος ανήκει στην ομάδα των γυναικών με προβλήματα στα δόντια ή στα ούλα, αυτά μπορεί να εξελιχθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η περιοδοντίτιδα είναι μια νόσος η οποία μπορεί να “υποτροπιάσει” στην περίοδο αυτή και η μέλλουσα μητέρα να καταλήξει σταδιακά σε απώλεια των δοντιών.
Ήξερες ότι…
οι γυναίκες που πάσχουν από περιοδοντίτιδα (προχωρημένης βαρύτητας) έχουν αυξημένες πιθανότητες να
- γεννήσουν πρόωρα ή ελλιποβαρή νεογνά
- να παρουσιάσουν προεκλαμψία;
Πρόληψη : η μαγική συνταγή της επιτυχίας σε όλα.
Τι μπορείς να κάνεις;
Τακτικό έλεγχο από τον οδοντίατρό σου πριν οποιαδήποτε εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό.
Μην αμελείς τη στοματική υγιεινή! Για περισσότερες συμβουλές στοματικής υγιεινής, τι μπορείς και τι δε μπορείς να κάνεις κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης δες εδώ: Όμορφο χαμόγελο και στην εγκυμοσύνη!
Και μην ξεχνάς:
Φροντίζεις το χαμόγελό σου
= φροντίζεις το μωρό σου!