Οστεοπόρωση. Μια ύπουλη αθόρυβη νόσος που πλήττει γυναίκες (αλλά και άνδρες σε μικρότερο ποσοστό) λίγο πριν αλλά και κατά την εμμηνόπαυση. Ξεκινά συνήθως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξαιτίας της απότομης πτώσης των οιστρογόνων και εξελίσσεται αθόρυβα, χωρίς εμφανή συμπτώματα. Διαγιγνώσκεται συνήθως μετά από κάποιο κάταγμα ή σε τυχαίο έλεγχο.
Στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση είναι από τα 49 έως τα 53 έτη.
Στην οστεοπόρωση μεταβάλλεται η αρχιτεκτονική των οστών, μειώνεται η πυκνότητά τους. Το πρόβλημα με την οστεοπόρωση είναι ότι τα οστά γίνονται εύθρυπτα, ελαττώνεται η αντοχή τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων. Έχει φανεί ότι περίπου το 50% των γυναικών με οστεοπόρωση (δηλαδή μία στις δύο γυναίκες, εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό!) θα παρουσιάσει κάταγμα σε κάποιο οστό κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Σχετίζεται η οστεοπόρωση με το στόμα μου;
Απόλυτα. Με βάση μελέτες της τελευταίας δεκαετίας έχει βρεθεί ότι η οστεοπόρωση συσχετίζεται με την περιοδοντίτιδα.
Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονή των ιστών που στηρίζουν το δόντι, των ούλων και του οστού. Η εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου οδηγεί σε απώλεια του φατνιακού οστού με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια των δοντιών (για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ : Περιοδοντίτιδα ή αλλιώς :Καθρέφτη καθρεφτάκι μου, πού πήγε το δοντάκι μου).
Από τις μελέτες που υπάρχουν είναι σαφής η συσχέτιση των δύο νοσημάτων. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι κάθε γυναίκα με περιοδοντίτιδα έχει οστεοπόρωση και το αντίστροφο. Η θετική συσχέτιση μεταξύ της οστεοπόρωσης και της περιοδοντίτιδας έχει φανεί στα προχωρημένα στάδια της νόσου.
Εξαιρετικά σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για συσχέτιση της οστεοπόρωσης με απορρόφηση του οστού της κάτω γνάθου. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αλλοίωση του προσώπου μακροπρόθεσμα (οπότε εμφανισιακά αλλάζει το πρόσωπό μας) και αδυναμία τοποθέτησης τεχνητών οδοντοστοιχιών, δηλαδή δοντιών στην κάτω γνάθο σε περίπτωση απώλειάς τους. Αυτό συνεπάγεται και αισθητικό πρόβλημα για άλλη μια φορά, αλλά και λειτουργικό καθώς δε θα υπάρχει η δυνατότητα ομιλίας ή ικανοποιητικής μάσησης.
Τι μπορώ να κάνω;
Τώρα που είδες ότι η οστεοπόρωση δεν αφορά μόνο τη γιαγιά σου αλλά και εσένα την ίδια σε δεύτερο χρόνο, πάρε τα μέτρα σου!
Ναι, η εμφάνιση της οστεοπόρωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (γονίδια, χαμηλή οστική πυκνότητα, κάπνισμα, διατροφή, φαρμακευτική αγωγή κ.α.).
Δυστυχώς σε κάποιους προδιαθεσικούς παράγοντες δε μπορείς να επέμβεις (πχ γονίδια).
Μπορείς, όμως, να ελέγξεις μερικούς όπως:
- ΚΑΠΝΙΣΜΑ
- ΑΣΚΗΣΗ
- ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ: https://www.iofbonehealth.org/europe-guidelines
Και, απαραίτητο και βασικότερο όλων :
ΠΡΟΛΗΨΗ σε όλα τα επίπεδα. Αυτό συμπεριλαμβάνει έλεγχο και συνεργασία μεταξύ των γιατρών όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων (ορθοπεδικού, ενδοκρινολόγου, οδοντιάτρου).
Και, μιας και μιλάμε για την οστεοπόρωση, που πάει χεράκι χεράκι με την ηλικία, έχε στο νου σου αυτό :
Να μετράς την ηλικία σου με τους φίλους, όχι με τα χρόνια.
Να μετράς τη ζωή σου με τα χαμόγελα, όχι με τα δάκρυα
Αγάπησε το χαμόγελό σου!